2015. szeptember 17., csütörtök

Nyitott óvoda

 Svédországban azok is járhatnak óvodába a szüleikkel együtt, akik otthon vannak "gyesen". 0-5 éves korig hetente többször is szinte minden kerületben vagy kisebb városrészben van egy ilyen óvoda, ingyenes és nem kell semmilyen előzetes bejelentkezés. A régi lakásunk helyén nem volt nagy bizodalmam menni, meg Alex is kicsi volt még ahhoz, hogy játékokkal vagy más gyerekekkel játszon.
 Most hétfőn megnéztük az egyik ilyen nyitott ovit a közelben, kb 5 percre van tőlünk. Minden héten 3 délelőtt és 2 délután van nyitva. Majdnem nyitásra, 9-re érkeztünk, mi voltunk a másodikak, aztán 10 órára több, mint 20 gyerek gyűlt össze, a többségük 1-2 éves kor között volt és apukák hozták őket (mert általában ebben a korban vannak a svéd apukák gyesen a gyerekükkel). Nagyon jól néz ki minden, rengeteg játék van, minden nagyon kulturált (ingyen kávé, tea a szülőknek). Két fős személyzet van, körbevezettek és informáltak a fontosabb tudnivalókról.
 Alex körbemászott és nagyon sok érdekes játékot talált, pl. kisautókat, labdákat, tologatható játékokat. A kedvence egy falra szerelt tábla volt, amin kis ablakokat lehetett  nyitogatni. A többi gyerek nem érdekelte különösebben, persze volt, hogy ugyanaz a játék kellett volna neki amivel valaki más játszott, de mivel sokminden volt "kéznél", könnyen át lehetett máshova irányítani. 10 óra után volt egy közös éneklés is, de mivel én nem ismerem a svéd gyerekdalokat, nem tudtam együtt énekelni és mutogatni a többiekkel, ezért ez Alexet sem nagyon kötötte le.
 Másfél óra után hazaindultunk, otthon az "ovis" kisfiú nagyot aludt. Biztos menni fogunk még, nagyon jó program és segít majd az "igazi" óvodára való felkészülésben is.

Nincsenek megjegyzések: