2008. április 5., szombat

Óvoda

Az itteni ovik eléggé eltérnek az otthoniaktól. Egyrészt 1 éves kortól 5 éves korig járnak a gyerekek oviba, az óvodák többsége kicsi, és egy városrészen belül 3-4 is van és még ezen kívül vannak maszekok is. Adri ovijának az a neve, hogy Lilla Dalen, ami a mi fordításunkban Kis Völgy-et jelent. 2 csoport van össz -vissz, egy csoportban max. 15 gyerekkel és 2 óvónővel, meg talán még vannak más kisegítők is. Adri csoportja a Pillangó csoport, a két óvónője közül az egyik orosz származású, Ludmilla, kedves, elég aktív nő, aki sokat ölelgeti a gyerekeket (svédeknél a puszi nem divat, megölelik egymást a találkozásnál és az elbúcsúzásnál is).
Mindenki nagyon kedves volt, és második napra hívtak egy magyar óvónőt egy másik oviból, hogy segítsen nekünk megérteni mindent.
A gyerekek nagyon sokat vannak kint az udvaron, mondva: "Rossz idő nincs, csak rosszul felöltöztetett gyerek!". Szinte csak ebédelni mennek be, meg utána pihenni kicsit. A tízórait is az udvaron eszik meg.
Kaptunk leírást mindenről, arról is kellett nyilatkoznunk, hogy más szülő lefényképezheti e a gyerekünket vagy sem! Viszont nem kell semmiféle orvosi papírt vinni és orvosi vizsgálatra menni! Ha lázas a gyerek, akkor nem szabad vinni oviba, de egy láztalan nap után már igen. Van valami "téli hányás" nevű betegségük, akkor sem szabd oviba vinni a gyereket (gondolom valami vírusfertőzés lehet).
Beszoktatásnak pontos menetrendje van, 3 hetes elvileg, de majd meglátják, hogy a gyerek hogy bírja. A picik nagy részét az apukák szoktatják, akiknek kávét és süteményt is felszolgálnak!!!
Szóval eddig tetszik minden, Adrinak is, bár majdnem mindegyik gyerek fiatalabb nála, de talán a nyelvtanulásnál ez majd előny lesz.

Nincsenek megjegyzések: