2014. augusztus 17., vasárnap

Adri új iskolája

Adriròl mostanàban nem sok szò esett, hiszen otthon nyaral Magyarorszàgon ès nagyon jòl èrzi magàt.Persze nekünk nagyon hiànyzik, de kètnaponta beszèlünk skype-on ès megnyugszunk, hogy nincs is ideje rànk ès tènyleg jòl van a nagymamàkkal, nagypapàval, tesòval, unokatesòkkal.
Amit nem vàr, az az iskola, ami itt kint agusztus 20-àn màr kezdetèt is veszi. Semmi különösebb kèszülèst nem igènyel ez, szerdàn reggel 8 òràra kell menni.
Adri most kezdi a 4. osztàlyt, ami a közèpsö tagozat elsö osztàlya, mert itt kint 3x3 èv az àltalànos iskola. Eddig Ö a helyi suliba jàrt, ami a lakàstòl kb 200 m-re van, önkormànyzati ès igazàbòl nem akarom teljesen lehùzni, de nem voltunk elègedettek vele. Èvek òta pròbàltuk àtiratni öt màsik suliba ès most vègre sikerült is.
Szòval a hèten kezd egy ùjonnan nyìlò kètnyelvü (angol-svèd) iskolàban. Maga az iskola nem ùj, semmilyen szempontbòl: az èpület egy koràbbi Ericson-os irodahàz, az elsö ilyen iskolàt pedig 1993-ban nyitottàk itt Stockholmban ès most màr 22 ilyen sulijuk van az orszàgban ès Euròpàban.
Csak mèg annyit ròla, hogy ez nem àllami iskola, de ugyanùgy ingyenes, ami azt jelenti, hogy a tanìtàs, tankönyvek, felszerelès, ebèd tènyleg 0 korona, csak a napközièrt kell fizetni, aminek a költsège pont ugyanannyi, mint az àllami suliban. Felvèteli nem volt, csak sorban àllàs, ami itt kint nagy divat, nekünk szerencsènk volt, idöben jelentkeztünk, de ìgy is csak jùnius elejèn derült ki, hogy Adri befèrt a 3 osztàly egyikèbe. Az osztàlyok 30 fösök lesznek, a tanìtàs 50 %-ban angol nyelvü (a termèszettudomànyi tantàrgyakat tanuljàk angolul) minden osztàlynak 2 mentora ( kb mint az osztàlyfönök) van (az egyiköjük beszèl svèdül). Volt egy bemutatònap jùnius közepèn, Adrinak tetszett ès most kiderült, hogy egy osztàlyba fog jàrni egy magyar baràtnöjèvel, szòval azt hiszem bennem nagyobb az izgalom, mint benne!
Az iskola maga lègvonalban nincs messze, kb 1,5 km lakàstòl, de közvetlen tömegközlekedès nincs arra, szòval kb 7 perc busz ès 15 perc sèta vagy 10 perces buszùt ès mèg 2 megàllò metroval a lehetsèges variàciòk.

Itt meg lehet nèzni a sulit, ha vakit èrdekel: www.liljeholmen.engelska.se

Ui:Elromlott itthon az asztali szàmìtògèpünk, ezt a bejegyzèst a tàblagèpen pötyögtem be, ezèrt nincs benne hosszù ü, ö betü.

Nincsenek megjegyzések: