2014. augusztus 29., péntek

Az első 10 nap az iskolában

  Adri már 10 napot járt az új suliba, kicsit összefoglalom a tapasztalatokat.
  Évnyitó nem volt, de a 3.napon volt az iskolaavató, kb 20 perces ünnepség, szalagátvágással, almafa ültetéssel.
 Napi 4 órája van, az órák 60 percesek, új tantárgy nincs, van matematika, svéd, angol, zene-művészet, testnevelés, társadalomismeret és természetismeret.
 A héten kedden megvolt az első szülőértekezlet ami egy közös "gyűléssel" indult az iskola ebédlőjében ahol bemutatkoztak a tanárok, a napköziért felelősek (Junior Club-nak hívják). Az igazgató elnézést kért amiért az épület nem lett kész tejes mértékben, de az osztálytermek készen voltak, a nyitást követő pár napon belül az ebédlő is, viszont a tornaterem, könyvtár, számítógépterem még várat magára. Az igazgató amúgy reggelente kint áll a kapuban, köszönti a diákokat, segít a forgalomirányításban!
 A szülőértekezlet aztán az osztályteremben folytatódott, ahol a két mentor (osztályfőnök) bemutakozott. Egyikük svéd, frissen diplomázott tanárnő aki társadalomismeretet tanít nekik, a másik mentor kanadai, 3 hete van Svédországban és Ő a tornatanár. A ismertetést a tanárbácsi folytatta angolul, de ez a szülők nagyrészének okés is volt. Én amit nem értettem megkérdeztem a magyar apukától utánna, aki elmagyarázott egy-két dolgot. Persze aztán én jeleztem, hogy én azok közé a szülők közé tartozok akik a kommunikációt svédül igénylik, és ennek semmi akadálya sincs.
 Hétfőtől szerdáig délutánonként tanítási segítséget nyújtanak a tanárok a gyerekeknek, ez olyan felzárkóztatás szerű, nem kötelező járni rá.
 A gyerekek és a szülők külön kódot kaptak az iskolai internetes rendszerhez, itt lehet nyomonkövetni a tantervet, házifeladatokat, hiányzást, ha beteg a gyerek azt is ezen keresztül kell bejelenteni, ezen keresztül kapjuk a heti osztályfőnöki levelet is, itt lehet üzenni a tanároknak is. Ajánlott napi szinten belépni mint a szülőnek, mint a gyereknek.
 Adrinak amúgy eddig tetszik az iskola, hamar barátnőket szerzett, a kajával is meg van elégedve. A matematika angolul annyira nem nyeri el a tetszését, a héten viszont pont az egyik matekóra alatt volt a tűzjelző kipróbálása és az iskola kiürítésének gyakorlása!
 Megkapta ma az első házifeladatot angolból aminek az elvégzésére egy hetet kaptak.
 Az anyanyelvi oktatásért nem kellett könyörögnünk, fenyegetőznünk, mint a régi iskolájában, a magyar tanárnő már a héten jelentkezett és hétfőn kezdi is az oktatást a 3 magyar kislánynak ott a suliban.
 Ma délután grill-partyt rendezett a suli, de elmosta az eső, mi azért sorbanáltunk a "svéd hot-dog"-ért, aztán hazajöttünk.

Nincsenek megjegyzések: